Durf jij geld te vragen voor jouw passie?

We willen allemaal doen wat we leuk vinden en waar we goed in zijn. Daar geld voor durven vragen is een heel ander verhaal. Een paar jaar geleden was ik bij een seminar waaraan ook veel spirituele dienstverleners deelnamen. Voor hen was hun werk een roeping, hun levensdoel. Op een moment kwam het onderwerp ‘geld’ ter sprake. Hadden zij eigenlijk wel het recht om geld te vragen voor het uitvoeren van hun levensmissie? Die vraag klinkt logisch, maar is hij wel zo logisch? Ik vind van niet.

Money makes the world go round

Een van de redenen dat ik het niet logisch vind om je af te vragen of je geld zou mogen verdienen met jouw levensmissie, is dat we allemaal geld nodig hebben. Je moet je boodschappen doen, je huis betalen, met de trein gaan, de maandelijkse vaste lasten overmaken en nog een heleboel zaken die teveel zijn om op te schrijven. Zo werkt ons systeem. Er zijn voorbeelden van mensen die zich niet neerleggen bij dit systeem en zonder geld leven, maar dit voor elkaar krijgen is intensief en al een levensmissie op zich. Zolang idealisten die werk maken van hun levensmissie wel hun financiële lasten hebben, hebben zij zoals iedereen gewoon inkomsten nodig.

Liever de loterij?

Om die inkomsten te krijgen, zijn een aantal manieren. De meest luie manier om aan geld te komen, is het winnen van de loterij. Hier hopen we stiekem allemaal op. Als we de loterij winnen, gaan we doen wat we écht leuk vinden. De kans dat jij er met die prijs vandoor gaat en je nooit meer ‘hoeft te werken’, is echter zo klein dat ik er niet al mijn hoop op zou vestigen. Andere manieren om zonder al te veel inspanning geld te krijgen zijn een uitkering, erfenis of trouwen met een rijke man (zoals Linda de Mol probeerde in de onwijs foute, maar o zo leuke film “Ellis in Glamourland”). Is dit niet jouw ding? Dan heb je nog de ‘traditionele manier’ van werken in loondienst. Val jij niet onder de mensen die hierin prima hun ei kwijt kunnen? Dan heb je twee opties om wel uitdrukking te geven aan jouw talenten. Begin een (uit de hand gelopen) hobby in je vrije tijd of maak er werk van als zelfstandig ondernemer. Alles zo opgesomd, vraag ik mij af waarom we het winnen van een loterij een betere reden vinden om geld binnen te krijgen, dan het te verdienen met doen wat je echt leuk vindt?

Je talent waarderen

Als jij ervoor kiest om werk te maken van jouw levensmissie, dan mag dit gewaardeerd worden. Iets leuk vinden, hoeft het niet altijd een hobby te maken. Het zorgt er vaker juist voor dat jij er beter in bent dan diegene die het niet met hart en ziel doet. Jouw passie is het waard om gewaardeerd te worden. Geld is waardering. Letterlijk in cijfers, maar ook in de ruime betekenis van het woord. Waardering voor wie je bent en wat je doet. Weet dat jij het waard bent om geld te verdienen met jouw passie.

Geld helpt jouw levensmissie

Betaald worden voor jouw levensmissie is trouwens niet alleen goed voor jou, maar juist vooral ook voor de mensen die jij bereikt. Sinds ik gestart ben met mijn bedrijf Pure Creation, krijg ik zelf ook de vraag waarom ik een prijskaartje hang aan mijn diensten. Mijn antwoord op die vraag is dat het dat waard is. Want hoe meer geld ik verdien met mijn bedrijf, hoe méér mensen ik kan helpen. Daarom zie ik Pure Creation dan ook zeker met een winstoogmerk. Geld helpt mij om mijn levensdoel neer te zetten. Hoe helpt geld jou?

Meer inspiratie artikelen

TOP