Het ‘sprookje’ van werk privé balans als zelfstandige

Vaak hoor ik verhalen van ondernemers die bewust hebben gekozen om als zelfstandige aan de slag te gaan om flexibeler te zijn in hun werkuren. Voor mijzelf was het combineren van een gezin, een loondienst baan en mijn bedrijf in de ‘vrije uurtjes’ ook niet meer te doen. Dus voordat het me niet meer lukte om alle ballen omhoog te houden, heb ik een keuze gemaakt hoe ik m’n geld wou verdienen. En die keuze was om te gaan voor het ondernemen. En deels ook met het ‘sprookje’ in mijn achterhoofd van het zelf kunnen indelen van je uren. Dat klinkt toch ook ideaal!

De valkuil van altijd flexibel zijn

En natuurlijk kan het ook een van de super voordelen van het ondernemen zijn. Maar die flexibiliteit is ongemerkt ook een enorme valkuil. Een valkuil waardoor je misschien nog wel drukker bent en de balans tussen werk en privé steeds meer uit evenwicht raakt. Je kunt namelijk altijd als je wilt even je laptop openklappen en aan het werk gaan. Dan is de kans ook groot dat je elk leeg momentje wat je hebt, vult met je bedrijf. En andersom geldt het ook. Zodra er op je thuisfront een probleempje is, spring je veel sneller bij als jij als zelfstandige je alleen maar bij jezelf hoeft te verantwoorden. Waar je in loondienst niet zo snel thuis kunt blijven, kun je dat als ondernemer vaak wel. Ideaal. Mits je zorgt voor een goede balans. En dat blijkt dan dus toch een grotere uitdaging dan je misschien eerst dacht.

Zo houd je tijd over voor je gezin en je werk

Met een goede structuur en overzicht in je bedrijf, kun je dit een stap voor zijn. Als jij weet waar jouw prioriteiten liggen, dan ben je naar jezelf wellicht ook iets strenger als je een uurtje eerder wilt skippen. En andersom helpt de juiste focus ook om te herkennen als je veel tijd verliest in taken en activiteiten die niet belangrijk zijn. Tijdens mijn coachingsopleiding leerden we werken met het Q2 kwadrant van Steven Covey. Kort gezegd betekent het dat je continue bewust bent waar jij je tijd aan besteedt. En onze activiteiten zijn volgens Covey te verdelen in 4 kwadranten. Veel van de activiteiten waar we mee bezig zijn, zijn vaak urgent. We lopen achter de feiten aan en moeten meteen actie ondernemen. Deze activiteiten kunnen belangrijk zijn, maar ook onbelangrijk. De eerste stap is om je bewust te worden van welke onbelangrijke activiteiten tijd van je roven. Maar je kunt nog een stapje verder gaan. Want door je te richten op de belangrijke activiteiten vóórdat ze urgent zijn, heb je controle over je takenlijst, je planning, je business en je leven. Lange termijn doelen en strategisch vooruitdenken helpen je om de juiste keuzes te maken waar jij jouw tijd aan besteedt. Onmisbaar als jij tijd over wilt houden voor je gezin en om efficiënt te zijn in je werk.

De ondernemer als manusje van alles en alleskunner

Een tweede uitdaging waar we als ondernemer tegenaan lopen is dat ondernemen veel meer vraagt dan alleen het uitvoeren van jouw vak. Je bent als zelfstandige ook gelijk boekhouder, marketeer, kantinejuffrouw, ict afdeling en schoonmaakster. Al dat werk bij elkaar opgeteld is meer dan een fulltime loondienst baan. Ik zie heel veel ondernemers vooral in de beginfase struggelen met het omhoog houden van (toch weer) al die ballen en het uitzoeken van alle zaken. Niet alleen omdat we het gevoel hebben dat dat moet. Maar stiekem ook omdat het best leuk is om er mee bezig te zijn. Maar voor je business is het alles behalve gezond. Daarbij zijn er op dit moment ontzettend veel online trainingen te doen waarin je precies leert hoe je alles zelf kunt doen. Van het maken van video’s tot online trainingen. Tot het doen van je boekhouding en Facebook advertenties. Allemaal super aantrekkelijk natuurlijk. Maar wil je eigenlijk wel alles zelf leren of is het handiger om gewoon goed te leren delegeren?

Core business, core business en alleen jouw core business

Om succesvol te zijn in wat jij doet, moet jij je bezig houden met jouw core business. En dat betekent de rest delegeren bij mensen die op die specifieke gebieden expert zijn. Of je nu personeel aanneemt of gewoon eerst begint met het inhuren van zzp’ers. Door randzaken uit te besteden, kun jij je focussen op waar het in jouw business om gaat. Bij de ondernemers die ik ondersteun zie ik dat heel duidelijk. Door taken uit handen te geven, krijgen ze meer focus, overzicht en rust in hun bedrijf. Waardoor ze echt enorme stappen maken en hun business groeit.

Loop jij hier als ondernemer tegenaan? Ik help je graag om weer overzicht en structuur in je bedrijf je krijgen. Door je inzicht te laten krijgen in de keuzes die je maakt en ik help je met de praktische uitvoering van je marketing taken. Mail me op jedidjah@pure-creation.nl voor een gratis kennismakingsgesprek om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.