Past jouw bedrijf al op een A-4tje?

Een van de dingen die heel veel ondernemers uitstellen of overslaan als ze hun bedrijf beginnen is het ondernemersplan. Vooral als je van jouw passie een bedrijf gaat maken, is het schrijven van zo’n saai businessplan niet waar jij je mee bezig wilt houden. Het werk wat je doet, is veel leuker dan al die saaie zakelijke details. En als je niet perse financiering nodig hebt voor je bedrijf, is er eigenlijk geen haan die ernaar kraait. Toch is het wel slim om een aantal zaken op papier te zetten. En gelukkig hoeft dat geen boekwerk te worden en past jouw bedrijfsplan met een beetje creatief op één A4-tje.

Wat zet je in een businessplan?

Het antwoord op deze vraag is wel een beetje afhankelijk van het doel wat jouw businessplan gaat hebben. Wil jij een lening krijgen of investeerders aantrekken? Dan vraagt het een gedegen en onderbouwd plan. Is het vooral voor jezelf om richting te krijgen in je bedrijf? Dan is het Business Model Canvas heel nuttig. Dit canvas is een schema wat op een A-4tje past en waar alle belangrijke elementen van jouw business model logisch staan ingedeeld. Het enige wat jij hoeft te doen is al deze elementen voor jezelf helder krijgen en invullen.

Welke onderdelen staan er op dit Business Model Canvas?

Het Business Model Canvas heeft 9 vakjes. In het midden vind je de waardepropositie. Dit is het uitgangspunt van je hele business model. Hier omschrijf je namelijk wat jij als bedrijf aanbiedt aan jouw klant. Wat is de waarde die jij levert. Het tweede belangrijke onderdeel van het canvas die je echt haarscherp voor jezelf wilt hebben zijn je klantsegmenten. Voor wie doe jij wat je doet? Voor wie los jij een probleem op? En is dit één specifieke niche of bevat jouw doelgroep verschillende segmenten? Een voorbeeld van twee verschillende segmenten die interesse kunnen hebben in een soortgelijk product zijn studenten die zich voorbereiden op een bepaald beroep en aan de andere kant de al in de sector actieve mensen? Op de andere vakken van je canvas vind je de inkomstenbronnen en de kosten, je kanalen en klantrelaties, je kernactiviteiten en grondstoffen en je belangrijke partners.

Is een businessplan op een A4-tje echt genoeg?

Het Business Model Canvas kun je zien als een volledige samenvatting van je complete businessplan. De verschillende onderdelen omschrijf je in het kort en de onderdelen die je dieper wilt uitwerken, kun je eventueel toevoegen aan je plan. Achter je kosten en inkomstenbronnen is het bijvoorbeeld heel handig om een begroting te zetten. En je klantrelaties vraagt meer verdieping over hoe je met jouw doelgroep wilt communiceren.

Hoe kun je dit Business Model Canvas het beste gebruiken?

Als je alle onderdelen van je Business Model Canvas hebt ingevuld, kun je deze printen en op een opvallende plek op je werkplek hangen. Zo heb je altijd jouw businessplan op je netvlies. Een bedrijf staat natuurlijk nooit stil. Het is continu in ontwikkeling. Dat betekent ook dat je Business Model Canvas meegroeit. Het canvas kun je heel goed gebruiken om elk jaar een jaarplan op te schrijven. Door in ieder geval 1 keer per jaar je canvas te evalueren houd je jouw focus scherp en blijf je op koers met je bedrijf.

Meteen aan de slag met het invullen van jouw Business Model Canvas? Download hier het invulbare Business Model Canvas Tip: de pdf is invulbaar als je het bestand download en op je computer opslaat. Dan kun je jouw antwoorden in de verschillende vakken typen.

Heb jij hulp nodig bij het invullen van jouw Business Model Canvas? Ik ga graag met je aan de slag met jouw business essentie plan. Mail mij via jedidjah@pure-creation.nl om een afspraak te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.