Waarom je je niet druk hoeft te maken over copycats

Heb jij dit wel eens meegemaakt? Heb je net al je harde werk gestopt in het uitwerken van dat briljante idee, zie je opeens iemand anders precies hetzelfde doen! Wat! Dat was mijn idee. Auw. Iemand heeft het lef om er met jouw plan vandoor te gaan. Sterker nog… die eerste regel is gewoon precies hetzelfde! Copycats, na-apers, plagiaatplegers… Wat een vervelende mensen! Toch? Nou, ik geloof dat hier iets totaal anders achter zit wat veel interessanter is om te onderzoeken. Lees je mee?

Toeval bestaat

In de ontgroeningweek van mijn communicatieopleiding in Den Haag kregen we de opdracht om een ‘krant’ te maken. Ik had echt het meest suffe idee om een fotoreportage te maken van dat koperen paard bij het Binnenhof. En dan alsof de ruiter verdwenen was. Tja, ik stond nog aan het begin van mijn opleiding en had nog veel te leren… Toen ik later die week in de winkelstraat liep, zag ik dat de Haagsche Courant op de voorpagina hier een serieus artikel over had geplaatst. Met foto’s en al! Nou, ik viel van mijn paard. Er zat overduidelijk iemand bij de Haagsche redactie die mijn plan had gekopieerd óf dit was een geweldig voorbeeld van toeval.

Synchroniciteit

“Maar mijn copycat is echt té toevallig! Dit moet ze van mij hebben gekopieerd!” Laatst kreeg ik op hetzelfde moment een mail van twee totaal verschillende mensen met precies hetzelfde onderwerp. Letterlijk! En het bizarre hieraan was, het ging ook nog eens over een idee dat ikzelf ook had! Als je dicht in de buurt van jouw inspiratie werkt, wordt van bovenaf de inzet nog wat verhoogd. De synchroniciteit is gewoon continu ‘in your face’. Je kunt er niet meer omheen en het risico is dat alles en iedereen hetzelfde lijkt te doen. Toch is dit niet zo. Het is niet meer dan de bril waarmee jij naar de wereld kijkt. Het is synchroniciteit uitvergroot.

Inspiratie is niet uniek

Als je het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert hebt gelezen, weet je dat inspiratie tegelijkertijd bij meerdere mensen aanklopt. Inspiratie zoekt altijd een manier waarop het gehoord kan worden. Als jij openstaat voor inspiratie dan kun jij hiermee wat doen. Dat wil alleen niet zeggen dat jij het alleenrecht hebt op deze inspiratie. Inspiratie is nooit van één persoon. Niet voor niets is het zo dat bijna alle ontdekkingen en uitvindingen tegelijkertijd bij verschillende mensen opkomen. Zelfs Einstein ontkomt daar niet aan.

Inspiratie is aanstekelijk

Naast ‘toeval’ en zuivere inspiratie, inspireren we ook altijd elkaar. Het kan zo maar zijn dat je vorige week iets voorbij hebt zien komen op Facebook, dat dit heeft zitten broeden in je hoofd en waardoor je nu een geweldig idee hebt bedacht. Pure inspiratie, maar geënt op dat van een ander. Tuurlijk gebeurt dat! Zo werkt de wereld. Zelfs het hele schoolsysteem is hierop gebaseerd. Alleen daar leren we netjes hoe we bronvermeldingen moeten maken. In deze snelle wereld van (social) media wordt dat steeds lastiger. Alle inspiratie komt van zoveel kanten tegelijkertijd dat je niet meer precies kunt zeggen waar het vandaan kwam. Jij pikt eruit wat bij jou resoneert en daarmee ga je verder. En dat is prima! Het is zelfs een dienst aan de wereld om jouw inspiratie door te geven. Zodat een ander daarop weer verder kan borduren.

Waarom zou jij je druk maken over copycats?

Dat wat een copycat zo eng maakt, is het idee dat het je wat gaat kosten. Als je werkelijk gemotiveerd bent om jouw missie te behalen, dan zou het namelijk alleen maar super leuk dat er meer mensen zich hiervoor inzetten. Waar een confrontatie met een ‘copycat’ jou eigenlijk toe uitdaagt is om opnieuw af te stemmen op jouw missie en om jouw stem te blijven herkennen in the crowd. Weet jij nog waarvoor jij het echt doet? En wat maakt jou uniek? Als jij wilt weten wat jou echt uniek maakt, daag ik je uit om op zoek te gaan naar jouw zielsplan. In de online training ‘Geboren met een plan’ ontdek je wat jij hier te brengen hebt wat zo uniek is dat jij de enige bent die dit op jouw manier kan doen.

Meer inspiratie artikelen

TOP